loswerken

Loswerken leert je welke informatie jouw lichaamstaal – soms onbedoeld – geeft aan het paard. Het laat je zien dat je geen lijn nodig hebt om controle te hebben over het tempo van je paard als hij los om je heen loopt in een paddock. Dat als jullie goed op elkaar zijn afgestemd een uitademing genoeg kan zijn om je paard in tempo terug te laten komen en dat je slechts een minimale hulp nodig hebt om te versnellen. 

Kortom: met loswerken ga je op zoek naar verbetering van communicatie met je paard en ga je miscommunicatie herkennen.  

Met loswerken sluit je in de hulpen die je geeft, dus in de communicatie naar je paard, aan bij de belevingswereld van het paard. De signalen die gebruikt worden gebruiken paarden onderling ook om elkaar in beweging te zetten of te stoppen. Natuurlijk enigszins vertaalt, omdat wij nu eenmaal mensen zijn en geen paarden. Door aan te sluiten bij de communicatie die het paard van nature kent ontstaat er contact, vertrouwen en afstemming: hoe fijn is het om in je eigen taal aangesproken te worden! 

longeren

Als je met longeren tegen problemen aanloopt kan het heel goed zijn dat je onbewust met je lichaamstaal andere hulpen geeft dan je bedoeld hebt.

Paarden die stoppen en naar je toe draaien, zich omdraaien, moeilijk voorwaarts te houden zijn: het kan zomaar zijn dat jouw paard heel braaf reageert op de vraag die hij – vanuit zijn standpunt gezien – heeft gekregen. Alleen zijn wij mensen ons er niet altijd bewust van die vraag gesteld te hebben. 

Door je lichaamsbewustzijn te trainen aan de hand van loswerk, kunnen longeerproblemen worden opgelost.