jonge paarden

Het is voor een jong paard niet zomaar iets om bijvoorbeeld vanuit de opfok naar huis te gaan. Alleen al het weg gaan uit de vertrouwde omgeving en groep en de trailer in moeten is veel om te verwerken. Jouw jonge paard heeft nog niet ervaren dat jij ook de veiligheid kan bieden die zijn soortgenootjes bieden. En toch moet hij je volgen, omdat er een touw aan hem vast zit. Terwijl dat netjes meelopen voor hem helemaal niet vanzelfsprekend is.

Hoe fijn is het als je als jong paard aan de hand meegenomen wordt, dat je uitleg krijgt in jouw tempo en op zo’n manier dat je het ook snapt. En dat wij niet alleen weten hoe we iets aan ons jonge paard kunnen leren, maar dat er ook aandacht is voor wat het paard ons wil vertellen.

enJoy horsemanship jonge paarden

voorbereiding op beleren

Het proces voorafgaand aan het beleren kan al in de eerste drie jaren rustig aan voorbereid worden, zodat het paard niet alle indrukken in een keer te verwerken krijgt als hij wordt beleerd.

Het alleen uit de kudde gaan en leren dat mensen ook veiligheid kunnen bieden. Leren om vast te staan, netjes mee te lopen, voetjes te geven of over en langs gekke objecten te lopen. 

De basis van het longeren kan worden aangeleerd, de stemhulpen kunnen erop gezet worden en het opstijgen kan worden voorbereid. De voorbereiding naar de rol van rijpaard kan zo opgebouwd worden dat het voor jouw paard de normaalste zaak van de wereld is als je er voor het eerst opstapt.