waarbij kan ik je helpen?

Ik help paardeneigenaren om de uitdagingen waar ze in de omgang met hun paard tegenaan lopen aan te pakken. Als ik het paard train neem ik de eigenaar mee in de stappen die ik in de training zet. Zodat het paard niet alleen bij mij het gewenste gedrag laat zien, maar ook bij jou als eigenaar. Na de training heb je mij voor dezelfde vraag niet meer nodig en kun je eventuele kleine haperingen zelf weer oplossen.

Een training richt zich op het duidelijk maken aan het paard wat het gewenste gedrag is. In de training wordt rekening gehouden met het karakter van het paard en zijn leervermogen. Door te bouwen aan positieve associaties gaat het paard begrijpen wat het juiste antwoord is en zal het gewenste gedrag vertoond gaan worden. Er wordt aangesloten bij de belevingswereld van het paard, zodat er vanuit contact met en begrip voor het paard getraind kan worden. Vanuit rust en respect is er veel mogelijk!

oplossen

Je paard schrikt heel erg van iets en wil er daarna niet meer langs. Door een pijnherinnering aan een slecht passend zadel wil hij niet meer stilstaan als jij wilt opstappen. Het paard loopt braaf mee de trailer in, maar het lukt niet meer om de stang te sluiten.

Geen enkele paardeneigenaar leert zijn paard bewust ongewenst gedrag. Toch ontstaat het regelmatig. Het is er ineens, of het sluipt er ongemerkt in. Altijd onbedoeld en soms zonder dat wij er enige invloed op hadden kunnen hebben.

Hoe het gedrag is ontstaan is voor de training niet van belang. Het doel van een training is zo vlot als mogelijk een structurele gedragsverandering te realiseren: van ongewenst naar gewenst gedrag. 

 

aanleren

Niet altijd hoeft er iets opgelost te worden. Je kunt je paard ook gewoon iets nieuws willen leren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een jong paard dat stukje bij beetje kennis maakt met de mensenwereld waarvan hij steeds meer onderdeel wordt.

Door in het leerproces oog te hebben voor de momenten waarop het paard met soms subtiele signalen aangeeft dat er spanning ontstaat, kan worden voorkomen dat de spanning het leerproces in de weg gaat zitten.

Alles wat het paard aan de voorkant in voor hem begrijpelijke taal en stapjes krijgt aangeboden voorkomt dat oplossen van ongewenst gedrag nodig wordt.